dimarts, 10 de març del 2009

L’esperit d'un temps: la figura d'Eduardo Cubells

·
Esta setmana es produïx l'efemèride de la mort d'Eduardo Cubells el 13 de març de 1964. Des d'”Últimes vesprades a Mestalla” volem retre homenatge a un personatge que personifica, juntament amb Montes, la irrupció del València FC en la consciencia dels valencians.

El seu cas és, possiblement, la més clara mostra de la voluntat de participar en la modernitat d'una jove institució, la qual adopta les formes i les maneres del seu temps amb decisió i entusiasme, participant activament del fenomen de l'eclosió de la cultura de masses, d'igual manera que en la mateixa època ho fan el cinema, el tennis, la boxa, el jazz o els esports a motor. No podem deixar de dir que la mateixa decisió d'adquirir un estadi propi, el camí que el club fa de d'Algirós a Mestalla, forma part d'eixe esperit plenament contemporani del València.

En els següents tres dies tractarem d'oferir una sèrie de documents que manifesten el que hem dit anteriorment i que es centren en la figura de Cubells com a exponent d'eixa voluntat del jove València de participar en els seus temps. Potser fixant-nos en el caràcter d'aquells pioners puguem retrobar un camí nou i segur en estos temps difícils.

Iniciem el recorregut amb un document especialment representatiu: l'entrevista que en maig de 1925 concedix Eduardo Montes a Gran Vida, una publicació que representa ben a les clares l'esperit d'un temps.

Volem agrair Miquel Nadal la documentació aportada.


Últimes vesprades a Mestalla








·

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Muy acertado el post 2 grandes etapas marcaron la vida de este valencianista de pro, la primera como jugador con el gran pique entre cubelistas y montistas. y la segunda y mas importante, formando el tridente mas importante de la historia de nuestro club: Casanova, Colina y Cubells
En estos tiempos dnd todo esta podrido y es una mierda, como se hecha de menos a estos dirigentes

un saludo
Joan

Anònim ha dit...

Cubells es el Samitier del Valencia. Una figura capital para entender la pujanza del VFC.

Excepcional documento.

BT

Anònim ha dit...

“ [...] el Valencia Fútbol Club fue a jugar a Barcelona contra el equipo titular y le encajó tres goles, aunque a su vez le metieron cinco; alta gloria debida a Montes –delantero centro-, y a Cubells –interior derecho-”.

Aub, Max "Campo abierto".


Josep Bosch

kawligas ha dit...

La dupla Montes-Cubells es la basamento del imaginario valencianista. Ejemplos vivos y cercanos de amor por un club y por el deporte. A años-luz de lo que vivimos en los tiempos que corren. Por eso me parece aún más pertinente su tributo.

Anònim ha dit...

Pero Cubells va mucho más allá del tópico fundacional. Es el hombre que ejemplifica los primeros 50 años del club. Lo es todo menos presidente y además es memoria del nacimiento del fútbol en la ciudad y de la creación del Valencia FC como referente indispensable.

Por otro lado y gracias al magnífico trabajo de Josep Bosch (me quito el sombrero amigo) sabemos que su presencia al mando del club durante la guerra junto con Colina es fundamental para entender lo que vino después. Una variable nunca estudiada a fondo. Y que merece ser resituada. Me parece fundamental saber que el club no dio giros bruscos ni durante la guerra ni después. Explica muchas cosas.

BT

Anònim ha dit...

"A los once años ya jugaba de delantero en el infantil del Valencia primitivo, y en el 1919, que se constituyó la actual Sociedad, continué, alineándome de interior derecha".

Un nou exemple de que l'any 1919 no fou el punt de partida sino més bé la culminació d'un vell anhel.

Gran personatge Cubells i enorme post. La troballa és impresionant. Esperem les noves entregues

V. Chilet

Anònim ha dit...

El animoso club del Puerto...versión premoderna del simpático marinerito de los años 30'.

BT