divendres, 7 d’agost del 2009

El futbol i la guerra civil (III). Els futbolistes del València durant la guerra.

·
Selecció Valenciana, eixint al camp de Les Corts, on jugaren els valencianistes Juan Ramón, Iturraspe, Conde, Amadeo i l’entrenador era Eduardo Cubells

Per les circumstàncies geogràfiques del conflicte, entre els jugadors o exjugadors dels equips valencians la majoria d'ells van defendre al bàndol republicà. Antonio Aparicio, extrem esquerra del València, va debutar en la Lliga de Mediterrani i dos mesos més tard estava defenent la República en el front. Abdón García, exvalencianista, es va enrolar en l'exèrcit republicà i va arribar a capità, va ser fet presoner després de la caiguda d'Astúries.

En l'altre extrem ideològic Santiago Zubieta, extrem dreta del València FC es va allistar en l'exèrcit franquista. Paradoxes de la guerra, el seu germà Ángel, va jugar amb la selecció d'Euskadi. D'eixe mateix combinat va desertar per a passar-se a l'Espanya nacional Guillermo Gorostiza, jugador del València CF de la postguerra que formaria la “davantera elèctrica”.

A Severino Goiburu, jugador del València FC, la guerra el va pillar en la nostra ciutat i les seues idees polítiques el van ficar en alguna complicació fins que va poder passar-se de bàndol. Un altre valencianista que es va passar a les files franquistes va ser l'internacional Inocencio Bertolí, qui va arribar a jugar la final de la “Copa del Generalísimo” defenent les files del Racing de Ferrol.

Per desgràcia, els valencianistes no van ser aliens a les desgràcies de la guerra i alguns d'ells varen perdre la vida. Com Dámaso Urrutia i dos dels integrants de l'equip fundacional, el seu porter José Marco i el davanter Nicolás Guerendiáin, este va arribar a ser comandant de l'éxercit republicà i després de ser detingut va ser torturat i afusellat.

Acabada la guerra Francisco Montañes, altre ex valencianista, moriria a la presó de Porta Celi.


Josep Bosch
Soci del València CF
·