dilluns, 10 d’agost del 2009

El futbol i la guerra civil (i IV). Josep Rodríguez Tortajada: El president oblidat

·
Al llarg dels seus noranta anys, l'entitat de Mestalla ha tingut molts presidents. Tots ells han passat a la història del club per uns o altres motius, excepte un d'ells: Josep Rodríguez Tortajada, del qual no es coneix pràcticament res i al que la pròpia entitat valencianista tampoc pareix reconéixer.

Després de la confiscació del València FC, la Comissió Gestora, composta per socis, jugadors i empleats, va designar que el càrrec de president l'exercira Josep Rodríguez Tortajada. Va compaginar este càrrec amb la seua labor política ja que era regidor del Partit Valencianista d'Esquerres en l'Ajuntament de València, on va ser responsable de les àrees de sanitat i d'hisenda i va arribar a ser Tinent d'Alcalde, a més d'ostentar la representació de la ciutat en determinats moments.

En l'apartat futbolístic, les seues gestions van aconseguir la creació de la Lliga del Mediterrani i de la Copa de l'Espanya Lliure. També va mediar davant de les autoritats republicanes perquè el mític porter Ricardo Zamora fora alliberat de la presó.

Entre els projectes que no va poder realitzar el més important tenia relació amb la construcció d'una autèntica ciutat esportiva amb nou camp per al València FC, rodejat al seu torn d'instal·lacions per a altres modalitats esportives.


Josep Bosch
Soci del València CF
·

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Cal fer tot lo possible per a que la figura de Rodriguez Tortajada aparega al lloc que li pertoca en la historia del club.

Per atra banda, gran serial amic Josep.

BT

Anònim ha dit...

Moltes gràcies BT, crec que és de justicia començar a reivindicar esta figura com a una de les claus que explica la supervivència del nostre club en eixos dramatics moments i els seus posteriors anys de glòria en els anys 40.

Una abraçada.

Josep Bosch.

Sorní 7 ha dit...

Et felicite pel treball que has fet, descobrint una de les persones més importants del panorama valencianista dels anys 30...

I també et felicite per posar ben clara la seua militància al Partit Valencianista d'Esquerra... Un partit ja mític, els afiliats del qual ens han llegat un patrimoni digníssim. Un altre dirigent d'este partit, el Sr. Francesc Bosch i Morata, Conseller de Cultura, creà l'Institut d'Estudis Valencians i l'oficialitat del valencià; acabà els seus dies a Mèxic... Actualment hi ha una iniciativa a les Corts Valencianes pel seu reconeixement, tot i que ha topat amb certs esculls. També hi eren la mestra valencianista, posteriorment represaliada, Empar Navarro Giner, Maximilià Thous (fill), els regidors Francesc Soto i Mas, Angelí Castanyer i Enric Duran. Gent molt avançada que estimava de veres València.

Finalment, et recomanaria que pegares una ullada a la Hemeroteca digital de la Vanguardia... perquè sé del cert que hi ha molta informació esportiva de la València dels anys 1930; en especial del període 1936-39. Segur que trobaràs sorpreses!

Bé, Josep, segueix amb este Bloc i gràcies!

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Sorní 7 pel teus comentaris.
Qualsevol altre sugeriment o informació que vullges fer o donar-me serà ben rebuda.

Josep Bosch.