dimarts, 29 de novembre del 2011

Huitanta anys i 3071 punts després

·
Hui 29 de novembre de 2011 el nostre València CF commemora el 80 aniversari de la seua primera victòria en la màxima categoria del futbol espanyol.

Quan es va crear el campionat nacional de lliga la temporada 1928-29, el València CF no va ser inclòs entre els equips que disputaren la Primera Divisió, bàsicament per no haver tingut actuacions rellevants al campionat de la Copa d’Espanya, la competició més important que es disputava fins a eixe moment. Així l’equip valencianista va jugar en la Segona Divisió, categoria en la que va militar fins la temporada 1930-31, quan l’equip de Mestalla, va aconseguir l’ascens en dura pugna amb l’Atlético de Madrid.

El primer partit jugat a Primera va ser a Barcelona contra l'Espanyol, el 22 de novembre de 1931 i finalitza amb derrota per tres gols a zero.

La primera victòria no es va fer esperar, així una setmana més tard el València FC derrotava per un contundent cinc a ú al Real Unión de Irún, amb tres gols de Navarro i altres dos de Costa. Com a nota curiosa direm que el porter de l’equip basc era Antonio “Pajarito” Emery, iaio del nostre actual entrenador.

Des d’eixa llunyana temporada 1931-32 fins a hui l’entitat valencianista ha disputat 79 temporades a l’elit del futbol estatal, aconseguit consolidar-se en la tercera posició de la classificació històrica dels clubs que han jugat a primera. Amb 3071 punts totals, després d’haver disputar 2449 partits, amb 1100 victòries, 562 empats i 787 derrotes, havent marcat 4070 gols i encaixat 3186.
Des d’ací volem fer un sentit homenatge a tots els jugadors, tècnics, directius i aficionats que han fet del nostre club un referent esportiu, social i sentimental. A tots ells gràcies.


Josep Bosch
Soci i accionista del València CF
·

diumenge, 13 de novembre del 2011

Nosaltres i els altres valencians. Elx CF

·
Memorias desde Altabix


Mi primer recuerdo de Mestalla es imborrable en lo personal y también en lo deportivo por la victoria del Elche en el coliseo valencianista. Todo lo que rodeaba a aquel recinto era emblemático. Como me gusta decir a mi "olía a viejo", al igual que ocurre todavía con el nuevo Altabix. Aquel era el estadio mundialista, el de la recién época dorada del Valencia y donde había conquistado el título más importante que todavía guarda en sus vitrinas, la Supercopa de Europa. Me sorprendió ver un estadio hasta la bandera para presenciar un encuentro de la categoría de plata. Pero era un Valencia-Elche y supongo que eso era suficiente. Me situé en la numerada baja, detrás de la portería del fondo sur. No sé cuál es la nueva cara del viejo Mestalla tras su remodelación y si todavía "huele a viejo" pues la segunda y última ocasión que tuve de sentarme en sus gradas fue en el año 89. Me cuentan los que han tenido la oportunidad de volver a visitar Mestalla que ha cambiado mucho, tanto exterior como interiormente. Totalmente lo contrario de lo que ocurre con el estadio Martínez Valero. Cuando uno se sitúa frente a la fachada de su tribuna o accede al interior, el tiempo lo traslada inmediatamente a 1982 cual bucle temporal, pues esa es la fecha en la que el estadio ilicitano se mostró al mundo gracias al Mundial. No ha cambiado mucho y eso me encanta. Alguno se quejaron de la inmensidad del estadio cuando se inauguró pero 60.000 personas (ahora la capacidad es de 39000) abarrotaron sus gradas en la última jornada de la 80/81 cuando nos jugábamos un ascenso que perdimos ante el Cádiz (equipo de mal recuerdo también para vosotros) Lo mismo ocurriría 3 años después contra el Bilbao Athletic y hace unos días ante el Granada.

Remontándonos a aquel primer recuerdo de Mestalla, para los jóvenes ilicitanos veinteañeros era una ocasión de oro poder viajar a Valencia aunque el encuentro fuera en la Segunda división. Desde luego, en nuestras cabezas el partido era "el partido". Nada menos que volver a jugar contra el Valencia, el equipo de la capital. Se hacía tan extraño verlo en Segunda pero la verdad, como bien sabéis, es que el máximo rival lo tenemos más cerca y la relación con Valencia y con el Valencia CF es, más bien, de indiferencia mutua. Tal vez por la distancia geográfica o por lo invertebrada que se encuentra esta Autonomía por motivos que no vienen al caso. El estadio estaba lleno, la afición valencianista tampoco fallaba en Segunda. Se desplazó muchísima gente desde Elche y volvieron a producirse algunos lamentables y esporádicos incidentes dentro y fuera del estadio, al igual que en el partido de la primera vuelta que había empatado el Valencia en tiempo de descuento con gol de Fernando.

El partido fue muy disputado, con un Elche encerrado y efectuando algunos contragolpes que dieron resultado con un solitario gol de Claudio, nuestro particular héroe local. Suficiente para volver a casa con la cara alta por haber ganado al grande y en su propio estadio. De todas formas se vió claramente que el Valencia no iba a tener excesivos problemas en ese trámite que suponía la segunda división. Buena plantilla formada por algunos campeones de Europa como Sempere, Arias, Subirats… La salida de Valencia con los autocares se tornó un poco complicada y se me hizo bastante larga hasta alcanzar la llamada pista de Silla.

El último partido del Elche disputado en Mestalla contra el Valencia CF fue el 13 de mayo de 1989. Y allí estábamos de nuevo... no podíamos perdernos el encuentro y, ahora sí, en Primera División. Recuerdo que hacía frió, había llovido y había muy poca gente en las gradas. Todo lo contrario que aquella tarde noche del 87. El Valencia no hizo un buen encuentro y el Elche le puso contra las cuerdas. 3-2 y a punto de llevarnos un punto de Mestalla. Lo único que recuerdo fue que Fernando volvió a marcar y esta vez por partida doble.

Me hubiera gustado volver a pisar las gradas de Mestalla y comprobar si sigue oliendo a viejo pero eso deberá esperar, cuanto menos, un año más. Creo que Elche merecía un equipo en Primera División. Por ciudad, por historia, por afición y por estadio... Os esperaremos con la sana rivalidad que debería reinar.


Juan Carlos Cabrera
Socio del Elche CF
·

diumenge, 6 de novembre del 2011

Sector 28

·
·
L'altre dia, mon pare va reconèixer que encara guardava 'los pases' del València. És el meu tresor, venia a dir-me. Ho va dir amb aquell to de digna nostàlgia que només tenen els octogenaris. Segur que aquells trenta anys de relació amb Mestalla són especials per ell. Amb dos anaven tres. Ell, el meu germà major i jo. Ara és impossible, però en aquells bancs de ciment era qüestió de apretar-se, com una familia. Era el sector 28, abans de la reforma del 82. Just al mig del camp i enfront mateix de tribuna.

Era tan emocionant anar al camp cada quinze dies, que no em molestava que repetirà sempre: «si el pregunten l'edat dius que tens sis», una cançoneta insultant per a qualsevol xiquet que l'únic que vol es ser més gran. Així que allà vaig crèixer, entre un tros on estava representant tot el poble de Mestalla. Sempre els mateixos cada quinze dies. El tio del puro, la dona de El Cabanyal, el carter, el mecànic, el mestre; a tots només els veien cada dos setmanes i la retrobada cada estiu, en el primer partir de lliga, obligava a anar mig hora abans per les pertinents xarraetes.

Calor, fred, pluja o vent. Donava igual l'oratge, allà estaven tots esperant l'eixida del equip, entre els mítics: «¡pollos asados, Casa Cesareo, pollos asados Casa Cesareo!» i mirades al «marcador Dardo». Va ser una escola de fútbol i de vida. Els primers insults sentits —«aixó només es pot dir a l'àrbitre»—, les primeres alegries i decepcions, els ídols i descobrir la mort, quan de sobte algú faltava al seu lloc.

Sóc de la generació de Kempes, però els meus primer records són de Keita, Sol i Claramunt. Existia una ceremonia clara. Si l'equip havia guanyat fora, era rebut entre aplaudiments. Si venia d'una derrota, xiulets. I divisió d'opinions si el diumenge passat havia estat una ics. Però una vegada corria la pilota, tots animaven però d'una forma crítica. M'explique. Al 28 vaig escoltar els retrets més ingrants a un jugador de casa, però si el mateix després feia un gol, o una jugada espectacular, era el millor del món. I és que darrere de cada valencianista s'amaga un pirotècnic.

El meu moment de glòria a Mestalla va ser quan vaig xafar l'herba en les celebracions de la Recopa del 80 quan els de Di Stefano oferiren la Copa a la grada del mític coliseu. A banda de fer prou l'haca, recorde que vaig anar fins al centre del camp a mirar cap al 28, als dos primers seients de la fila 10. Va ser un gran adéu. Perquè la següent temporada ja era major i em vaig traure un abonament de la mítica General de Peu.

Després he tingut ocasió de vore un partit des de cada un dels quatre punts cardinals de Mestalla. Jure que mai ha estat el mateix. No sé si per la companyia o el costum visual, però tot el que sé del València ho vaig aprende allà.


Joan Carles Martí
Periodista
·