dijous, 31 de maig del 2012

El espíritu de Mestalla

·
·
La crisis de principio de siglo fue la causante.

Aquel campo de fútbol había quedado inacabado.

Se alzaba como una ruina histórica, como un vestigio del pasado, que quiso ser glorioso y que la ruina económica que asoló el mundo en aquella época, impidió que lo fuera.

Hasta la Sociedad Anónima Deportiva que intentó construirlo había desaparecido.

Los habitantes de la ciudad, cuando pasaban por su lado, recordaban los últimos conjuntos, los últimos y espléndidos jugadores que realizaron grandes gestas en diversas competiciones, nacionales y extranjeras.

La gente murmuraba que al anochecer, si te acercabas lo suficiente, se escuchaban ruidos, repetidas voces, como cacofonías de ultratumba animando o silbando al equipo.

Y era extraño, jamás en esa cancha llegó a celebrarse partido alguno.

La creencia general, aseguraba que la existencia de un campo anterior clarificaba este misterio.

Que el espíritu del viejo MESTALLA, ya desaparecido, había transmigrado y habitaba en lo mas profundo de sus piedras.


Vicente Bernabeu
Socio del Valencia CF
·

dimarts, 22 de maig del 2012

Carabobo FC

·
Que felicidad recordar el Campeonato Nacional de Liga de 1971. ¡Que equipazo teníamos, que plantel de jugadores, que gran cuerpo técnico!

Esa temporada, ya lejana en el tiempo, quedará para siempre en nuestro recuerdo.
Por muchos años que pasen, nada podrá borrar nuestra satisfacción, ni el orgullo que para la ciudad de Valencia, la tercera más grande del país,  y para su región supuso esa liga. Fuimos la envidia de todos, tocamos la gloria, fuimos un equipo respetado, temido y al mismo tiempo admirado por nuestros rivales, desde el segundo clasificado al último. Porque el primer puesto, esta vez, fue para nosotros. Salimos campeones.
Después vinieron años duros, difíciles, incluso lo impensable, el descenso al infierno de la segunda división, cuando pocos años antes habíamos sido campeones.

Llegaron otros jugadores, otros técnicos, otros dirigentes. El mundo del fútbol cambió, casi nada era como antes, por cambiar, cambiaron nuestros colores y hasta nuestro nombre. Pasamos de ser el Valencia a ser el Carabobo, cosas de los nuevos tiempos.
Pero hay algo que nadie podrá cambiar: nuestra historia y ese campeonato de 1971. Cuando fuimos los mejores.
Por cierto, como si de una casualidad del destino se tratase, ese mismo año a 7.367 kilómetros de distancia, otro equipo de fútbol, también llamado Valencia ganó su cuarta liga, pero esa historia todos ustedes ya la conocen.



El Carabobo FC, és el club de futbol més representatiu de la ciutat de València (Veneçuela). Va ser fundat al 1964 amb el nom de “Valencia Futbol Club”, adoptant al 1997 el seu nom actual. En eixe moment es va decidir el canvi de denominació i del color de la seua indumentària.
 
A nivell esportiu el club ha guanyat un campionat de primera divisió, l'any 1971, un de segona divisió i dos Copa de Veneçuela. Des dels anys 80, per la seua inestabilitat econòmica, esportiva i administrativa, l’equip ha alternat la primera amb la segona divisió del futbol veneçolà. Esta passada temporada ha militat a la primera divisió, la pròxima ho farà a la segona al no haver pogut mantenir la categoria.


Josep Bosch
Soci i accionista del València CF
·

dilluns, 14 de maig del 2012

Colors

·
·
Quan ara torne a mirar esta portada, mai em pensava que tot canviaria amb tanta rapidesa. En l'última dècada el color taronja ha identificat al València en els camps espanyols i europeus en els quals ha jugat com a visitant. Probablement els aficionats menors de vint anys reconeixen este color com el més representatiu del club. És conegut que el present sempre preval mentre dura. És aqueixa sensació de que el que vivim ara és el correcte, és la realitat. És l'oblit, el menyspreu del passat com si tot l'haguérem inventat ara o com si el passat fóra incorrecte, vetust, caduc i ara tot és com ha de ser. Passa en tots els àmbits de la vida. La memòria és prou fràgil.

Si per als menors de 20 anys el taronja és el color amb el qual més identifiquen al València, per als majors de 30 resulta més una novetat (de fet la primera vegada que es va utilitzar fou al Carlos Tartiere en la 90/91), alguna cosa així com una moda que acabarà passant (com a moltes altres) a pesar que alguns informadors advoquen per imposar este color com el primer en la l´equipatge. El mateix va ocórrer quan el València utilitzava els colors de la senyera a la fi dels 70 fins mitjans dels 80. Qui va creure llavors que el club deixaria d'utilitzar-los? Diuen que sempre s'intenta innovar, es torna a innovar i, finalment, es torna al passat. Ara sembla que estem vivint alguna cosa semblat amb açò de la nova iniciativa del club amb el "valència "retro". Pur màrqueting, fragilitat de memòria, decisions ahistóriques. Decidiran tornar al blanc immaculat per a ser justs amb la història? No ho crec. Molts equips en els anys 20 van optar pels colors més fàcils per a identificar-se per alló de la sencillesa i la manca de presupost i idees: el blanc i el negre. Ho va fer el València i ho va fer també el Reial Madrid, com a punts altres. Però des de fa uns anys ens han volgut vendre que el València de blanc va ser una picada d'ullet al centralisme. Jo mai ho vaig creure perquè em sembla una explicació simplista amb una important càrrega de neteja de consciència. Personalment crec que el club ha perdut la identitat simbòlica en els últims anys. Blanc i negre, taronja, negre i taronja, blaus, negres i alguna que una altra novetat per pur màrqueting. A voltes tire a faltar una definició més homogènia dels nostres colors com a club encara que, curiosament, el nostre himne i la nostra bandera segueixen al·ludint al blanc immaculat. Com sempre dic en el nostre Valencia, tot molt faller, molt caòtic, molt valencià, molt "pensat i fet". Com va ser aquella decissió personalista del 1995.

El fet és que el València jugava, principalment de burdeos en els seus partits com a visitant. Color que va alternar amb uns altres com una esporàdica senyera en els anys 50-60 si no estic equivocat. El club no acabava d'identificar el seu segon equipatge. Fet que va semblar resoldre's en els anys de la Transició i que, per descomptat, va calar profundament entre els aficionats que ràpidament es van sentir plenament identificats amb la samarreta tricolor. Colors que es es van convertir en l'identificatiu del club, molt per sobre del blanc durant aquells anys, tant en banderes, bufandes, gorres, pegatines, pancartes i tot allò que l'afició exhibia en els estadis espanyols i europeus fins be començats elsls 90. La senyera seria durant una dècada la identificació del València. Amb l'ascens del club a la Primera Divisió es va abandonar (els motius han sigut objecte de rumors. Alguns deien que a Di Stéfano li resultava malastruc i uns altres diuen que des d'algunes instàncies polítiques es va instar al club -per aquells anys tan depenent de les ajudes oficials i creditícies- a no monopolitzar els colors de la bandera autonòmica). El blau seria el substitut des de finals dels 80 fins a intervinguts els 90. Blau cel, blau fosc... tota una gamma que solien incloure lleugeres referències a la senyera en mànigues o al coll, colors que, mai podem oblidar-ho, formen part de l'escut del club. Fins a aquells anys, l'elecció dels colors responia més bé a factors romàntics fins que entrem en plena globalització del món del futbol. Tots sabem el que va ocòrrer després i com els clubs han passat a dependre de patrocinadors, televisions i tot tipus de mecenes i decisions cabdillistes. Així és com es va decidir el canvi de la uniformitat oficial de l'equip. No sé quin haguera sigut el resultat si s'haguera posat a decisió dels socis però la veritat és que o bé es va aprofitar el moment d'eufòria que es vivia per les promeses rebudes o més bé la gent no se sentia plenament identificada amb els colors de l'equip. En certa manera pense que forma part de la idiosincràcia del nostre poble a causa del nostre caràcter, la nostra forma de viure, la passió per la traca, la festa,.. El meninfotisme.

Quan era xicotet tots els valencianistes dèiem que el nostre cor era blanc. He d'admetre que em va costar una mica afegir el "blanc i negre" perque em recordava una mica al CE Castelló. Ara sé, pel caràcter del nostre poble i la nostra afició que els colors no tornaran a ser un tema important de debat perque ha calat prou en el jovent. En part, m'entristeix prou pensar que érem uns xiquets equivocats quan lliuràvem la nostra passió per uns colors. Però ja se sap, el present és dels joves i ells s´han identificat amb uns altres.


Josep Martorell i Bertomeu
Soci del Valencia CF
·

dimarts, 1 de maig del 2012

Amor y odio

·
·
En ocasiones no sirve de mucho intentar encontrar motivos para algunos recuerdos. Desde aquel domingo 20 de Junio de 1993 han pasado muchísimos partidos y, precedentes a esa fecha, otros tantos. Pero yo recuerdo como si fuera ayer aquel partido. A un chaval de 15 años como yo le marcó todo aquello. No era una de las primeras broncas presenciadas en el antiguo Luís Casanova. Las había visto contra árbitros, equipos rivales, contra el nuestro y, por supuesto, contra el palco presidencial. Pero aquella fue diferente. Dicen que fue la más grande desde que el Valencia había regresado a Primera. No lo sé pero en aquel partido entendí la frágil línea que existe entre el amor y el odio. Aquel 20 de Junio de 1993, una afición que amaba a su equipo descargó toda su rabia contra unos jugadores y una directiva que había defraudado sus expectativas. Era el principio de lo que ocurriría la siguiente temporada. El mal augurio empezó en Agosto con aquella monedita que dio el Naranja al Dinamo de Moscú. El Valencia 92/93 hizo una temporada discreta. Bueno, para qué vamos a engañarnos, la temporada fue un cúmulo de "patiments", de malos tragos y de algunas gestas al más puro estilo fallero donde las tracas sonaron tras algún partido. Típico de nuestro carácter. Tras dos partidos de liga sin nada que mostrar, a mediados de Septiembre vino el varapalo de UEFA ante el Nápoles. 1-5 y con un Fonseca bailando ante un Mestalla que no puedo hacer otra cosa que aplaudir a aquel uruguayo de prominentes dientes que pudo haberse convertido en jugador ché poco tiempo atrás. Fuera de Europa a las primeras de cambio y de qué manera... La temporada empezaba como acabaría. Pero tras las derrotas claras en el Bernabéu y Camp Nou, luego vinieron algunas alegrías aisladas. Un par de manitas a Burgos y Cádiz y aquella victoria abultada en San Mamés antes de Navidad, con aquel golazo de Fernando y que yo escuchaba en la radio mientras estudiaba los trimestrales de BUP. La segunda vuelta fue muy irregular, para no perder la tónica de la primera. Otras derrotas en Mestalla ante Madrid y Barça (recuerdo aquel 3-4 que nos supo a victoria por cuanto el espectáculo que pudimos presenciar y que un exjugador inglés metido a comentarista y gran admirador de Lubo Penev había bautizado como fútbol "made in Valencia". En cuanto a la Copa, dejamos en octavos al Sevilla y al Villarreal en cuartos. Le endosamos seis al equipo castellonense cuando todavía no era ni la sombra de lo que acabaría siendo años después.

A pesar de tener la cuarta plaza asegurada, con lo que volveríamos a disputar un año más la vieja UEFA (la buena), el partido de semifinales de Copa ante el Zaragoza iba a suponer el examen definitivo a una plantilla que se había acomodado en exceso. Empate a uno en la ida, en el Luis Casanova, después victoria en liga ante el Cádiz y viaje a La Romareda para afrontar la vuelta de Copa. No hace falta resumir el enlace de aquel partido y por ende de la eliminatoria que perdimos aquel 17 de Junio de 1993. Pero se creó un clima muy crispado en la ciudad, entre los medios y las peñas y 3 días después la grada de Mestalla dictaría sentencia. El 20 de Junio de 1993, el equipo recibió la bronca más espectacular desde su retorno a la Primera División. O, como ya he dicho, eso dijeron las crónicas. Pero no me cabe la menor duda de que lo fue. Era jornada electoral en España, hacía una tarde de esas de Junio calurosa y soleada. El partido, como todos los de Primera en aquella última jornada, sería a las siete. El Madrid volvía a jugarse la liga en Tenerife. Dos horas antes del inicio del encuentro, la gente empezó a aglomerarse ante la puerta cero para increpar a jugadores y directivos. Un Mestalla semivacío, con la general norte sin las peñas más representativas, pitó a los jugadores del Valencia desde su salida por el túnel de vestuarios hasta que volvieron a entrar en él. Lo que recuerdo con nitidez fue que los únicos aplausos fueron dedicados al guardameta Sempere y a Voro, supongo que por ser el último partido que jugaba vistiendo la elástica blanca... La tribuna baja, donde yo me encontraba, ofrecía un buen ángulo de visión para lo que tenía que ocurrir quince minutos antes de la finalización del encuentro. Fue entonces cuando los aficionados de las peñas que ocupaban el fondo norte y que no habían entrado al estadio, accedieron a la Tribuna y se encararon hacia el Palco. El encuentro acabó entonces, en aquel momento. El equipo ya había recibido lo suyo durante 75 minutos y entonces toda la atención se centró en aquel ajuste de cuentas con el palco. Gritos y consignas que pasarían a la historia y que muchos lamentarían haber pronunciado tiempo después. Un triste final para una temporada muy extraña que no era más que un anticipo de la próxima en aquel annus horribilis que significaría 1993 para el Valencia CF. Por cierto, lo único que no recuerdo fue los autores de los 3 goles. ¿A alguien le importó realmente?


Fernando Tomás Puchades
Antiguo socio del Valencia CF
·